Rekommendera sidan på Facebbok

Hur man bygger en altan


en stor altan

Bilden föreställer en stor altan med behandlad furutrall. Ska du bygga så stora altaner så fråga grannen innan du bygger.

trappor för din altan

olika typer av trappor för en altan

Här kommer en jättebra film från Byggmax hur man kan bygga en altan.

Filmen är 45 minuter lång, men väl värt tiden så att man får snabb och grundlig information om hur man bygger en altan.

You need to upgrade your Flash Player


Steg för steg guide om hur man bygger en altan. Längre ner på sidan kan du läsa om hur man följer guiden.

steg för steg hur man bygger en altan

 1. Att bygga en altan!
  Det kan vara svårt att veta hur man ska bygga sin altan då det finns så många olika sätt att göra det på. När du snickrar ihop en altan i trä måste du ta hänsyn till vilka temperaturer som trädäcket kommer att utsättas för. Andra saker som är viktiga att tänka på är vilket håll som solen kommer ifrån, och därmed vart runt huset som du ska bygga. Just läget på altanen är väldigt viktig, och det är något som du bör fundera på såväl som hur bred den ska vara. Om det är möjligt så rekommenderar vi att du bygger din altan så att du får kvällssol, eftersom du kommer ha absolut mest glädje av det. Tänk dig grillkvällar på din hemmasnickrade altan i kvällssolen, visst låter det härligt?

 2. Innan du börjar
  När det kommer till förberedelserna för att bygga din altan är det viktigt att vara noggrann från början för att slippa onödigt extraarbete i slutet av bygget. Efter att du bestämt vilken yta som du ska bygga på är det viktigt att se till att denna är helt vinkelrät. Du försäkrar dig om detta genom att mäta ytans två diagonaler, och se till att dessa är lika långa. Ska sidan av din altan sluta precis vid en husvägg fäster du ett snöre några meter in på husväggen för att försäkra dig om att det blir rätt vinkel och avstånd. Sedan ska du bearbeta ytan där du ska bygga din altan så att den blir plan och ren från gräs och matjord. För att bygga upp en altan använder man plintar som man gjuter i marken med max 2 meters avstånd. Börja med att ställ dessa på marken, och se till att du trivs med höjden på plintarna så att den passar bra till eventuella dörrar som sitter på huset. För att raderna med plintar ska bli raka använder du dig återigen utav riktsnören. Spänn upp dessa och ordna plintarna med ett bra avstånd mellan varje rad. Trädäcket på bilden har två stycken plintrader med fyra stycken plintar i varje. Grunden är nu färdig! Nu ska du börja räkna på hur mycket virke du kommer att behöva för att täcka din yta. Se till att vara noggrann så att du slipper tråkigt efterarbete eller köper för lite virke.

 3. Gjutning av plintar!
  När plintarna är placerade där du vill att de ska vara är det dags att gjuta dem i marken. Du behöver gräva hål som är ungefär 70 cm djupa, beroende på hur stora plintar du har. Placera papprör som är ca 150 mm i diameter i hålen och kapa sedan papprören så att alla sticker upp lika mycket. Fyll nu på med grus runt om alla papprör. Nu är det dags att gjuta! Har du inte en egen cementblandare är det enklaste att antingen låna eller hyra en. Följ instruktionerna som finns på cementen du köpt och börja blanda. Fyll nu noggrant rören med cement och sätt sist av allt i stolpskorna. Häng stolskorna på en träbit eller liknande som du hänger på papprörets kant. På bilden är måtten på bärlinorna 45 x 45 och 45 x 195. Stolpskor som är lämpliga till dessa är 48 mm och 90 mm.

 4. Montera bärlinorna på stolpskorna
  Bärlinorna monteras på stolpskorna, och är de som sedan bär upp reglerna på din altan. Se till att alla bärlinor hamnar i samma höjd genom att använda vattenpass kontinuerligt när du monterar dem. När bärlina monteras i husväggen är det viktigt att ta hänsyn till vad det är för material den ska fästas i. Är det betong är det extra viktigt att använda rätts sorts plugg som är tillräckligt lång, vi rekommenderar att pluggen är minst 120 mm.

 5. Fästpunkter
  I de flesta fall måste man skarva med flera bitar när man monterar bärlinorna. För hållbarhetens skull är det viktigt att alltid skarva vid en stolpsko. Vid behov kan hålplattor användas för att förstärka skarvarna. Fästpunkterna måste finnas där golvreglarna ska fästas, eftersom det är där det kommer att vara mest tyngd. Var noga när du skarvar så att du slipper tråkigt efterarbete!

 6. Skruvreglar
  När alla bärlinor är på plats är det dags att sätta dit skruvreglarna som golvplankorna ska vila på. För att fästa skruvreglarna på den inre och den bärlinan använder du balkskor och ankarskruv. På bärlinan i mitten fäster du reglarna med hjälp av vinklar. Reglerna på vår altan är 45 x 145 cm och avståndet mellan centrum på reglarna är 60 cm. Använder du ett tunnare trallvirke till altangolvet vill du ha kortare avstånd mellan reglarna.

 7. Förbereda för räcke eller altantrappa
  Vill man ha ett räcke på en eller flera sidor av sin hemmasnickrade altan är det dags att förbereda för det nu när reglarna är på plats. Fundera på vart du vill ha ditt räcke och montera sedan stolpar utifrån det. Vill du ha en trappa gäller samma princip. Stolpen på vår bild är 70 x 70 cm och vi har fäst den i vår bärlina med en vagnsbult. Glöm inte att fästa bulten med mutter och fyrkantsbricka!

 8. Lägga golvet!
  Nu när ramverket är helt färdigt är det dags att lägga trallgolvet på din altan! Du ska skruva fast trallgolvet på din altan med två trallskruv i varje planka vid varje regel. Vilken skruv du ska använda beror på vilket trallvirke du har valt. Ett tips är att ta hjälp av personalen och köpa skruv samtidigt som du köper virke. För att vatten och smuts lätt ska kunna rinna igenom är det viktigt att du har ett mellanrum mellan varje golvplanka. Använd dig av en linjal eller kniv för att försäkra dig om att det blir samma mellanrum hela vägen. Det är värt att vara noggrann med avståndet mellan plankorna eftersom det ger ett mycket snyggt resultat. Var även noga när du skruvar och försök att få en symmetri i skruvhålen. När du närmar dig änden på dina golvplankor är det klokt att borra för skruvhålen för att undvika att plankan spricker. När du skarvar ska du alltid göra det vid en regel så att det blir stabilt. Börja med att lägga golvet utifrån eftersom det då är lättare att justera och rätta till ojämnheter på ett snyggt sätt.